Θα προστατεύεται ο σκοπευτής του Ralph Yarl από τον νόμο του Μιζούρι «σταθείτε στο έδαφος»;

 Ισχύει ο νόμος του Μιζούρι «σταθείτε στο έδαφος» στον πυροβολισμό της περασμένης εβδομάδας ενός έφηβου μαύρου αγοριού που χτύπησε την πόρτα ενός λευκού κατά λάθος;

Ο Andrew Lester, 84 ετών, κατηγορήθηκε τη Δευτέρα για δύο κακουργήματα επίθεσης πρώτου βαθμού και ένοπλη εγκληματική ενέργεια, αφού πυροβόλησε τον 16χρονο Ralph Yarl, έναν μαθητή γυμνασίου που χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του κατά λάθος, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Clay, Zachary Thompson. συνέντευξη τύπου. Ο Thompson είπε ότι ο πυροβολισμός είχε μια «φυλετική συνιστώσα».

Στον απόηχο του πυροβολισμού στο North Kansas City, ένας αυξανόμενος αριθμός υποστηρικτών του Yarl εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο ένοπλος θα προστατευόταν από το νόμο του Μιζούρι του 2016, σύμφωνα με τον οποίο ένας επίδοξος πυροβολητής που υπερασπίζεται τη ζωή ή την περιουσία του δεν χρειάζεται να υποχωρήσει πριν κάνει βία δράση.

«Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, είμαι εντελώς στενοχωρημένη με το ενδεχόμενο να στείλω το παιδί μου να παίξει με έναν φίλο της διπλανής πόρτας και κάτι να συμβεί και αυτό το παιδί να υποφέρει αντί να θεωρεί τον ενήλικα υπεύθυνο για τις πράξεις του», είπε η Jalisa. Davis, διοργανωτής με το Decarcerate KC, μια από τις πολλές ομάδες βάσης που υποστηρίζουν τον Yarl και απαιτούν λογοδοσία.

«Είναι πολύ λυπηρό που ζούμε σε έναν κόσμο που θα λειτουργούσε έτσι», είπε ο Ντέιβις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Thompson επικαλέστηκε τον νόμο, αλλά δεν έδωσε γνώμη για το αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η αρχηγός της αστυνομίας του Κάνσας Σίτι Στέισι Γκρέιβς είπε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν εάν ο Λέστερ δικαιολογείται βάσει του νόμου "σταθείτε στο έδαφος", σύμφωνα με το Kansas City Star.

Ο Γιαρλ προσπαθούσε να πάρει τα αδέρφια του γύρω στις 9:45 μ.μ. Την Πέμπτη, όταν μπέρδεψε το σπίτι του Northeast 115th Street με ένα τετράγωνο πάνω από το Northeast 115th Terrace, είπε η αστυνομία. Ο Γιαρλ τους είπε ότι χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και παρατήρησε ότι ο ιδιοκτήτης άργησε περισσότερο από το αναμενόμενο να απαντήσει, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της οικογένειας, τον Λι Μέριτ. Ο Merritt είπε ότι ο άνδρας τελικά άνοιξε την πόρτα και είπε "Μην επιστρέψεις εδώ" πριν πυροβολήσει τον Yarl. (Ο Λέστερ είπε στην αστυνομία ότι δεν αντάλλαξαν λόγια κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σύμφωνα με την πιθανή αιτία.) Μάρτυρες είπαν στην αστυνομία ότι είδαν τον Γιάρλ να χτυπά τις πόρτες των γειτόνων για βοήθεια, σύμφωνα με τη δήλωση. Ο Τζέιμς Λιντς, που μένει κοντά, έτρεξε σύντομα να βοηθήσει.

Ο Yarl δεν είχε μπει στο σπίτι προτού φέρεται να τον πυροβολήσουν μέσα από μια γυάλινη πόρτα, σύμφωνα με την πιθανή αιτία.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο Λέστερ αρχικά τέθηκε υπό κράτηση και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες σύμφωνα με τον νόμο του Μιζούρι, ο οποίος ορίζει ότι οι ύποπτοι για κακούργημα μπορούν να κρατηθούν μόνο έως και 24 ώρες μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες. Οι δικηγόροι πολιτικών δικαιωμάτων Ben Crump και Merritt, που εκπροσωπούν και τους δύο τον Yarl και την οικογένειά του, καταδίκασαν την αρχική απελευθέρωση του Lester από την αστυνομία σε μια δήλωση νωρίς τη Δευτέρα. Όταν κατατέθηκαν οι κατηγορίες για κακούργημα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Λέστερ, ο οποίος παραδόθηκε ο ίδιος το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Κλέι.

Ο δικηγόρος Bill Tackett, ο οποίος έχει εργαστεί στο Μιζούρι για σχεδόν 40 χρόνια, είπε ότι φαίνεται απίθανο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το "σταθεί στο έδαφος" ως άμυνα. Ο Tackett είπε ότι θα ισχύει μόνο εάν ο Yarl απειλούσε την ασφάλεια του άνδρα. Αναγνώρισε επίσης το «δόγμα του κάστρου» του κράτους, το οποίο δίνει στους κατοίκους το δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με δύναμη ενώ βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους.

«Το δόγμα του Κάστρου δεν ισχύει παρά μόνο αν είναι εισβολέας. Και δεν υπάρχει «σταθείτε στη θέση σας» γιατί δεν υπάρχει απειλή», είπε ο Tackett για τον Yarl, προσθέτοντας ότι ο Yarl θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραβάτης, αλλά, ωστόσο, το να πυροβολήσετε έναν καταπατητή θα είχε ως αποτέλεσμα ποινικές διώξεις.

«Αυτές οι δοξασίες δεν ισχύουν για κάποιον που δεν είναι απειλητικός, χτυπά την πόρτα στην κλίση ενός σπιτιού. Διαφορετικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος έρθει στην πόρτα σας, μπορείτε να του βάλετε μια σφαίρα στο κεφάλι και είναι εντάξει. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».

Ο νόμος της πολιτείας "σταθείτε στο έδαφος" έχει τυλιχθεί σε διαμάχες από τότε που ψηφίστηκε το 2016. Ο νόμος ήταν μέρος ενός ευρύτατου νομοσχεδίου για τα όπλα που επέτρεπε επίσης στους ανθρώπους να φέρουν κρυμμένα όπλα χωρίς να λάβουν άδεια. Το Μιζούρι έχει δει μια δραστική αύξηση στους θανάτους από όπλα από τότε που υιοθέτησε τον νόμο, σύμφωνα με μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση των νόμων SYG σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέθηκε με αυξήσεις βίαιων θανάτων, θανάτους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί», κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο Lester είπε στην αστυνομία ότι πυροβόλησε τον Yarl επειδή νόμιζε ότι ο έφηβος προσπαθούσε να διαρρήξει, σύμφωνα με μια πιθανή δήλωση από έναν ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Κάνσας Σίτι. Αλλά ο νομικός αναλυτής του NBC News, Danny Cevallos, εκτίμησε ότι η υπεράσπιση δεν θα αντέξει – ούτε ο νόμος «σταθείτε στο έδαφος» ούτε το δόγμα του κάστρου – επειδή ο Yarl χτύπησε το κουδούνι του Lester.

«Οι διαρρήκτες δεν χτυπούν τα κουδούνια», είπε ο Cevallos. «Όλα αυτά καταλήγουν στην υπεράσπιση της ιδιοκτησίας, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να ισχύει είναι ότι νόμιζε ότι κάποιος εισέβαλε στην κατεχόμενη κατοικία του.

Τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις θανατηφόρα δύναμη. Χτύπησε το κουδούνι, αυτό είναι απόδειξη ότι δεν προσπαθούσε να διαρρήξει. Το κουδούνι της πόρτας είναι πολύ κακό για τον κατηγορούμενο εδώ».

Η Φλόριντα θέσπισε τον πρώτο νόμο "σταθείτε στο έδαφος" το 2005 και τουλάχιστον 28 πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο έχουν θεσπίσει νόμους ή νομικά προηγούμενα για το νόμο στα 18 χρόνια από τότε, σύμφωνα με την Εθνική Διάσκεψη των Πολιτειακών Νομοθετικών Σωμάτων. Μερικοί από τους νόμους συνοδεύονται από πιο χαλαρούς κανόνες για τα όπλα. Ο πολλαπλασιασμός των νόμων "σταθείτε στη θέση σας" - μερικές φορές αποκαλούμενοι νόμοι "πρώτοι πυροβολήστε" - συνδέεται στενά με την National Rifle Association, η οποία πίεζε εδώ και καιρό τα κράτη να υιοθετήσουν τους νόμους και να επεκτείνουν το συνταγματικό δικαίωμα στην αυτοπροστασία. Μαζί με τη σύνδεση με περισσότερες ανθρωποκτονίες με πυροβόλα όπλα, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι νόμοι ενθαρρύνουν τη ρατσιστική επαγρύπνηση. Οι νόμοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο περιπτώσεων ρατσιστικής βίας υψηλού προφίλ, όπως οι πυροβολισμοί των Trayvon Martin, Jordan Davis, Markeis McGlockton και πολλών άλλων.

Η είδηση του πυροβολισμού διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο και, την Κυριακή, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το σπίτι του δράστη φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Δικαιοσύνη. Πότε το θέλουμε? Τώρα."

«Είναι πραγματικά ενδεικτικό ότι οργανώσεις και μέλη της κοινότητας μπόρεσαν να συσπειρωθούν πίσω από αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Amaia Cook του Decarcerate KC. «Υπήρξε μια ανταπόκριση της κοινότητας. Όλοι είναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι για αυτό το φρικτό περιστατικό».

Comments

Popular posts from this blog

Η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες βλέπουν αιχμές στην ανθυγιεινή ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς βελτιώνονται τα εθνικά επίπεδα

Εμπορικοί δύτες βρίσκουν συντρίμμια υποβρυχίου των αρχών του 1900 στα ανοιχτά του Λονγκ Άιλαντ Σάουντ

Ο Τραμπ ανεβάζει τη βαθμολογία με εγκρίσεις στην πίσω αυλή του DeSantis