Η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες βλέπουν αιχμές στην ανθυγιεινή ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς βελτιώνονται τα εθνικά επίπεδα

 Λιγότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα τώρα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, αλλά η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες βλέπουν πιο δραματικές βραχυπρόθεσμες αυξήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Από το 2019 έως το 2021, σχεδόν 120 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 36% των ΗΠΑ - ζούσαν σε ένα μέρος με ανθυγιεινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την έκθεση «State of the Air» της ομάδας. Αυτό είναι χαμηλότερο από 137 εκατομμύρια ανθρώπους σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, το 2018 έως το 2020.

Αλλά η ρύπανση από γεγονότα όπως οι πυρκαγιές έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στις δυτικές πολιτείες.

«Η φετινή έκθεση έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που επηρεάζονται από βραχυπρόθεσμα σωματίδια που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία της έκθεσης», δήλωσε η Κάθριν Προιτ, συγγραφέας της έκθεσης και εθνική ανώτερη διευθύντρια πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.

Από το 2019 έως το 2021, σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε κομητείες με ανθυγιεινές αιχμές της καθημερινής ρύπανσης από σωματίδια σε σύγκριση με την περίοδο 2018-20, σύμφωνα με την έκθεση.

Η σωματιδιακή ρύπανση αναφέρεται σε ένα μείγμα μικροσκοπικών ρύπων από πηγές όπως εργοστάσια, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, οχήματα, πυρκαγιές και τζάκια. Είναι ένας από τους δύο τύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μέτρησε η έκθεση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Το άλλο, το νέφος του όζοντος, είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων μεταξύ ρύπων από οχήματα, εργοστάσια ή άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες παρουσία ηλιακού φωτός.

Η έκθεση βαθμολόγησε την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και τις κομητείες με βάση τα μέσα επίπεδα αιθαλομίχλης του όζοντος, καθώς και τη βραχυπρόθεσμη και τη ρύπανση από σωματίδια όλο το χρόνο.

Οι πυρκαγιές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις βραχυπρόθεσμες αιχμές, σύμφωνα με τον Richard Peltier, αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

«Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα μας, αλλά εξακολουθούμε να κολλάμε από αυτές τις εξωτερικές επιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», είπε.

Αυτό το φτηνό drone μπορεί να είναι το δώρο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Πακιστάν

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΛ

Πακιστάν ηλιακά πάνελ: Δείτε πόσο θα κοστίσει η τοποθέτησή τους (Δείτε τις τιμές)

Από τη θετική πλευρά, η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κομητείες με ανθυγιεινά επίπεδα ρύπανσης από το όζον μειώθηκε κατά περισσότερα από 19 εκατομμύρια το 2019-21 σε σύγκριση με το 2018-20. Και 1,5 εκατομμύριο λιγότεροι άνθρωποι ζούσαν σε κομητείες με επίμονα ανθυγιεινά επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης όλο το χρόνο.

"Αυτό που είδαμε φέτος ήταν ότι η ρύπανση από το όζον στα περισσότερα μέρη της χώρας βελτιώθηκε. Το όζον βελτιώνεται σιγά σιγά, αλλά αυτή ήταν μια αρκετά δραματική βελτίωση", είπε ο Pruitt.

Καυτά σημεία ρύπανσης στην Καλιφόρνια

Οι πόλεις της Καλιφόρνια κυριάρχησαν στην κατάταξη της έκθεσης για τις πιο μολυσμένες μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ.

Το Μπέικερσφιλντ, στα βόρεια του Λος Άντζελες, κατέλαβε την πρώτη θέση τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη ρύπανση από σωματίδια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (σε σχέση με τη Βιζάλια της Καλιφόρνια). Ο Pruitt είπε ότι η αγροτική παραγωγή στην περιοχή προκαλεί υψηλά επίπεδα ρύπανσης από τις μεταφορές, ιδιαίτερα από φορτηγά.

Το Λος Άντζελες κατέλαβε την πρώτη θέση για τη ρύπανση του όζοντος, την ίδια κατάταξη που κατείχε εδώ και ένα χρόνο στην 24χρονη ιστορία της έκθεσης.

Ο Pruitt και ο Peltier είπαν και οι δύο ότι το Λος Άντζελες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων για τη μείωση της ρύπανσης στις δυτικές πολιτείες. Τα ξηρά καλοκαίρια της περιοχής ευνοούν τις πυρκαγιές και πολλοί κάτοικοι εξαρτώνται από αυτοκίνητα για τη μεταφορά τους.

Η γεωγραφία του L.A. παρέχει επίσης ιδανικές συνθήκες για το σχηματισμό του όζοντος, καθώς τα γύρω βουνά εμποδίζουν τη διασπορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - αυτό που ο Peltier ανέφερε ως «φαινόμενο μπανιέρας».

«Έχετε αυτό το είδος συγκέντρωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Απλώς κολλάει στην κοιλάδα και γλιστράει μπρος-πίσω. Καθώς το κάνει αυτό, οι συγκεντρώσεις συσσωρεύονται, το όζον μαγειρεύεται», είπε.

Γιατί η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται σε εθνικό επίπεδο;

Ο Peltier είπε ότι οι μεγάλες μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αποτέλεσμα του νόμου για τον καθαρό αέρα, ο οποίος ψηφίστηκε το 1970 και καθιέρωσε εθνικά πρότυπα ποιότητας του αέρα.

«Χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να κατασκευαστούν αυτοκίνητα και να εφαρμοστούν νέοι έλεγχοι εκπομπών, αλλά τελικά πιάνει», είπε.

Ο αντίκτυπος της πράξης είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος στην ανατολική ακτή, είπε ο Προύιτ.

«Η Ανατολή μπόρεσε να απολαύσει τα οφέλη του καθαρότερου αέρα χωρίς να υπονομεύεται από τη ζέστη και την ξηρασία και τις πυρκαγιές που βιώνει η Δύση», είπε.

Ωστόσο, η έκθεση τόνισε επίσης ανισότητες που δεν συνδέονται με μια συγκεκριμένη περιοχή: Διαπίστωσε ότι οι έγχρωμοι έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να ζουν σε μια κομητεία με ανθυγιεινά επίπεδα αιθαλομίχλης από όζον και σωματιδιακή ρύπανση.

Ο Pruitt είπε ότι οι αυτοκινητόδρομοι, οι χώροι υγειονομικής ταφής, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν συνήθως κατασκευαστεί σε οικονομικά μειονεκτούσες έγχρωμες κοινότητες.

Πρόληψη θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση

Τόσο η ρύπανση από σωματίδια όσο και το όζον έχουν συνδεθεί με πρόωρο θάνατο.

Τα λεπτά σωματίδια - μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα που είναι λιγότερο από το 4% της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας - ευθύνονται για σχεδόν 48.000 πρόωρους θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.

Ο Peltier είπε ότι η έκθεση σε σωματιδιακή ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η αιθαλομίχλη από το όζον συνδέεται συχνότερα με την επιδείνωση του άσθματος.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους για την υγεία, είπε ο Pruitt, αφού ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού διέθεσε 369 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών.

Ο Pruitt είπε ότι τα χρήματα πρέπει να διανεμηθούν γρήγορα. Η έκθεσή της κάλεσε επίσης την EPA να θέσει ισχυρότερα πρότυπα για τη ρύπανση από σωματίδια και όζον και να οριστικοποιήσει τους προτεινόμενους περιορισμούς στις εκπομπές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτροπαραγωγής.

"Αυτή είναι πραγματικά η έκκλησή μας για δράση φέτος: Τα χρήματα που έχει αφήσει στην άκρη ο IRA, ας τα ξοδέψουμε με σύνεση. Και ας βάλουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να σημειώσει τα πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων", είπε.

Comments

Popular posts from this blog

Εμπορικοί δύτες βρίσκουν συντρίμμια υποβρυχίου των αρχών του 1900 στα ανοιχτά του Λονγκ Άιλαντ Σάουντ

Ο Τραμπ ανεβάζει τη βαθμολογία με εγκρίσεις στην πίσω αυλή του DeSantis