Η μεγάλη κριτική επιτροπή του Οχάιο αρνείται να κατηγορήσει 8 αστυνομικούς που πυροβόλησαν θανάσιμα τον Τζέιλαντ Γουόκερ

  Ένα μεγάλο δικαστήριο του Οχάιο αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οκτώ αστυνομικών του Akron - επτά από αυτούς λευκοί - σε σχέση με τον περσινό θανατηφόρο πυροβολισμό του Jayland Walker, ενός 25χρονου μαύρου αυτοκινητιστή, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Η κριτική επιτροπή τριών ανδρών και έξι γυναικών, η οποία περιελάμβανε δύο μαύρες συμμετοχές, επέστρεψε ένα "μη νομοσχέδιο" εναντίον των αξιωματικών, δήλωσαν οι αρχές.

«Οι αξιωματικοί των ενόρκων δικαιώθηκαν νομικά για τη χρήση βίας», ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Οχάιο, Ντέιβ Γιοστ.

Η ειδική κριτική επιτροπή της Summit County είχε συζητήσει για το περιστατικό, το οποίο ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου αφότου αστυνομικοί προσπάθησαν να τραβήξουν τον Walker για υποτιθέμενη τροχαία παράβαση, ένα σκοτεινό φως πινακίδας, δήλωσαν οι αρχές.

Οι οκτώ αστυνομικοί πυροβόλησαν 94 πυροβολισμούς στον Γουόκερ σε περίπου 6,7 δευτερόλεπτα, αποκάλυψαν οι εισαγγελείς.

Ο Γιοστ αποκάλεσε το βίντεο της κάμερας του σώματος του αστυνομικού «ιδιαίτερα θλιβερό να το παρακολουθείς», αλλά είπε ότι οι αστυνομικοί φαίνεται να έχουν τη δικαιολογία να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία.

Η αστυνομία είπε ότι ο Walker πυροβόλησε προς την κατεύθυνση τους από το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Αυτό το φλας στο ρύγχος καταγράφηκε από την κάμερα του ταμπλό ενός άλλου αξιωματικού καταδίωξης, από το αστυνομικό τμήμα Cuyaga Falls, είπε ο Yost.

Τρεις από τους οκτώ αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ έσφιξαν 18 φυσίγγια, ενώ οι άλλοι εξαπέλυσαν 16, 11, έξι, τέσσερις και τρεις αντίστοιχα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Είναι ασυνήθιστο, αν και δεν έχει προηγούμενο, να έχουμε αυτούς τους πολλούς αξιωματικούς να πυροβολούν το όπλο τους ταυτόχρονα σε ένα μόνο θέμα. Ο τεράστιος αριθμός των λήψεων είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν το βίντεο τόσο δύσκολο να παρακολουθηθεί», είπε ο Yost.

«Λέγοντας αυτό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τον κ. Ο Γουόκερ πυροβόλησε τους αστυνομικούς και εκείνος πυροβόλησε πρώτος».

Οι κρατικοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους αξιωματικούς τη Δευτέρα και είπαν ότι η απόφαση θα αφεθεί στην αστυνομία του Akron.

Ο Ανώτερος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άντονι Πίρσον, ένας εισαγγελέας σταδιοδρομίας που παρουσίασε τα αποδεικτικά στοιχεία στο μεγάλο ένορκο, αποκάλεσε τον Γουόκερ «καλό άνθρωπο» που συμπεριφερόταν εντελώς ακατάλληλα εκείνο το πρωί.

Οι εισαγγελείς δεν είπαν ότι ο Walker προσπάθησε να βλάψει τον εαυτό του και να προκαλέσει τη λεγόμενη «αυτοκτονία από αστυνομικό».

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για το τι σκεφτόταν ο κύριος Γουόκερ εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορώ να το πω - ο κ. Γουόκερ περνούσε μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή του», είπε ο Πίρσον, προσθέτοντας ότι η αρραβωνιαστικιά του Γουόκερ πέθανε. λίγο πριν το φονικό κυνηγητό.

"Περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές και πονούσε. Και εκείνο το βράδυ που συνάντησε την αστυνομία, δεν ενεργούσε ο ίδιος. Από κάθε άποψη, αυτός ήταν ένας καλός άνθρωπος, ένας καλός άνθρωπος χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο, οπότε δεν έπαιζε ο ίδιος».

Ενώ ο Γουόκερ έφευγε, έτρεχε ξεκάθαρα με έναν αγκώνα να πετούσε ψηλά προτού υποτεθεί ότι είχε στραφεί προς τους αξιωματικούς, είπε ο Πίρσον.

«Καθώς ο κ. Γουόκερ γυρίζει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σηκώνει το χέρι του προς τα έξω και εκείνη τη στιγμή πυροβολείται από τους αξιωματικούς που απαντούν», είπε ο Πίρσον, δείχνοντας στατικές εικόνες που έχουν ληφθεί από κάμερες σώματος.

"Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι ο κ. Γουόκερ ήταν απειλή για αυτούς. Πίστευαν ότι ήταν απειλή για τους ίδιους και τους άλλους αξιωματικούς. Ως αποτέλεσμα, πυροβολήθηκε."

Ο δικηγόρος της οικογένειας Walker, Bobby DiCello, δήλωσε τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Όλοι μας έχουν συγκλονιστεί από αυτή την απόφαση της μεγάλης κριτικής επιτροπής».

Αντιτάχθηκε στις σανίδες πάνω από τα παράθυρα και σε άλλες προετοιμασίες ως «παρουσιάζουν όλους εμάς που πιστεύουμε στη δικαιοσύνη ως ανθρώπους που προτιμούν να καταστρέψουν πράγματα παρά να έχουν δικαιοσύνη».

Ο θάνατος του Γουόκερ προκάλεσε διαδηλώσεις ημερών στο Άκρον και ανανέωσε τη συζήτηση για τη μεταχείριση των Μαύρων κατά τη διάρκεια συνηθισμένων συναντήσεων της αστυνομίας.

Η NAACP και ένας δικηγόρος της οικογένειας του Walker ζήτησαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα για τα πολιτικά δικαιώματα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε λέγοντας ότι παρακολουθεί την υπόθεση.

Οι οκτώ αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του Γουόκερ, χτυπώντας ή βόσκοντάς τον με 46 φυσίγγια, ανέφεραν οι αρχές.

Αφού οι διαδηλώσεις του περασμένου έτους οδήγησαν σε υλικές ζημιές, ορισμένες επιχειρήσεις της Akron σήκωσαν παράθυρα εν αναμονή μιας ανακοίνωσης σχετικά με κατηγορίες εναντίον των αξιωματικών.

Τις τελευταίες ημέρες εγκαταστάθηκαν χαλύβδινα οδοφράγματα και ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο της κομητείας Summit. Τα παράθυρα στο επίπεδο του δρόμου στο Δημαρχείο ήταν καλυμμένα με κόντρα πλακέ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Akron, Steve Mylett, δήλωσε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη για πιθανές διαδηλώσεις. Εάν παρουσιαστεί βίαιη συμπεριφορά, η αστυνομία θα κηρύξει παράνομη συγκέντρωση και θα εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις, καθώς και θα παρέχει μονοπάτια για να φύγουν οι άνθρωποι, είπε.

«Η ειλικρινής μας ελπίδα είναι ότι δεν θα το ζήσουμε αυτό αυτή τη φορά», είπε ο Mylett.

Η μοιραία συνάντηση εκτυλίχθηκε περίπου στις 12:30 π.μ. 27 Ιουνίου, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τραβήξουν τον Walker για την υποτιθέμενη τροχαία παράβαση.

Δεν σταμάτησε και οι αστυνομικοί «ανέφεραν ότι έβγαλαν πυροβόλο όπλο από το ύποπτο όχημα», είπε η αστυνομία του Akron.

Ο Walker τελικά εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και ήταν πεζός όταν οι αξιωματικοί ανέπτυξαν όπλα αναισθητοποίησης πριν ανοίξουν τελικά πυρ. Το βίντεο της κάμερας σώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τμήμα δείχνει πολλούς αστυνομικούς να κυνηγούν τον Γουόκερ καθώς του φώναζαν εντολές να σταματήσει.

Στο σημείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Walker δεν ήταν οπλισμένος όταν πυροβολήθηκε. Η αστυνομία είπε ότι ένα γεμάτο πιστόλι και μια βέρα βρέθηκαν στο κάθισμα του οδηγού του αυτοκινήτου του, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν ναρκωτικά ή αλκοόλ στο σύστημα του Walker.

Ένας άλλος από τους δικηγόρους της οικογένειας Walker, η Paige White, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η φυλή έπαιξε ρόλο σε όλη τη θανατηφόρα υπόθεση. Το χαρακτήρισε λάθος δικαιοσύνη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για απαντήσεις.

«Ο Τζέιλαντ σταμάτησε επειδή ήταν μαύρος, δολοφονήθηκε επειδή ήταν μαύρος και δεν υπάρχει κατηγορητήριο σήμερα επειδή είναι μαύρος», είπε ο Γουάιτ.

Μια πολιτική αγωγή θα κατατεθεί, πιθανότατα τον Ιούνιο, είπε ο DiCello.

Μαλλομέταξο ύφασμα. Η Emilia Sykes, D-Ohio, είπε ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει μια έρευνα «μοτίβου ή πρακτικής» στην αστυνομία του Akron.

Must Read: Οι ηγέτες της κομητείας της Οκλαχόμα πιάστηκαν στον ήχο να μιλούν για δολοφονίες δημοσιογράφων, παραπονούμενοι ότι δεν μπορούν πλέον να λιντσάρουν μαύρους

Comments

Popular posts from this blog

Η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες βλέπουν αιχμές στην ανθυγιεινή ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς βελτιώνονται τα εθνικά επίπεδα

Εμπορικοί δύτες βρίσκουν συντρίμμια υποβρυχίου των αρχών του 1900 στα ανοιχτά του Λονγκ Άιλαντ Σάουντ

Ο Τραμπ ανεβάζει τη βαθμολογία με εγκρίσεις στην πίσω αυλή του DeSantis